Congres

 Save the date!

Prof. John Hattie komt weer naar nederland!

8 en 9 november 2018

 

blikt terug op ‘Leren zichtbaar maken in actie’

Door de ogen van de leerling

Nieuwe research rond Leren zichtbaar maken bevestigt, versterkt zelfs, wat professor Hattie al eerder vaststelde. Het bracht wel een verschuiving teweeg in de effectgroottes. Geen focus meer op nummer 1 van de ‘lijst’, maar vooral extra informatie om impact bij je leerling te realiseren. In zijn keynote benadrukte professor Hattie nogmaals het belang van impact maken. “Het doet ertoe wanneer leerlingen zichzelf als eigen leraar zien, en als leraren het leren door de ogen van hun leerlingen zien.”

Geen scores meer van hoog naar laag

De nieuwe lijst van 250+ effectgroottes kreeg een andere opzet. “Er is geen top tien meer zoals in de eerdere versies, en geen scores van hoog naar laag. Dat om te voorkomen dat scholen en leraren bijna ‘hyperig’ aan de slag gaan met nummer 1. Het verhaal is belangrijker dan de hoogste score: we moeten de leerling centraal stellen bij de keuzes in ons onderwijs.”

Energie in de klas oproepen

Naast de masterclass van professor Hattie konden de deelnemers ook kiezen uit diverse workshops. Nieuw was ‘De Leren zichtbaar maken school’. “Het valt of staat met de schoolleiding; die moet hierin het voortouw nemen”, concludeert trainer Ilse Marks. Met zelfspot en geïmproviseerde teksten op de muziekgenres tango, opera, wals en smartlap sloot het cabaretduo MIER het congres af. Aan professor Hattie het laatste woord: “Het zou mooi zijn als je in de klas dezelfde energie kunt oproepen als MIER hier teweegbrengt.”

Wil je een trainer inschakelen? Check de contactpagina in deze Review.

review lzm 17

 

logo-BAZALT logo-HCO logo-RPCZ logo-OA

Leren zichtbaar maken is een gezamenlijk project van Bazalt, HCO, RPCZ en OnderwijsAdvies. Zij werken samen met Cognition Education. Onze trainers zijn door hen opgeleid en geaccrediteerd.
Visible Learning plus is the trade mark of, and is distributed under license from Cognition Education Limited